Associatieve economie

Driegonaal (2020) – Basisinkomen, grondrente, schenkgeld

Kan je uit de sociale driegeleding een natuurlijk recht op regelmatig inkomen zonder tegenprestatie afleiden? Ja, namelijk als een alternatieve manier om het geestesleven te financieren, waardoor ook de greep van de staat over het cultuurleven beëindigd wordt.

Driegeledingskrant (2014) – Associatieve economie, alternatief voor kapitalisme en socialisme  

In een associatieve economie zijn natuur, kapitaal en arbeid niet langer tegen geld verhandelbaar. Via associatieve overlegstructuren worden productie en consumptie beter op elkaar afgestemd en kan de ‘juiste prijs’ worden vastgesteld die iedereen op aarde een leefbaar inkomen verschaft.

Driegeledingskrant (2014) – Interview met Koos Bakker over het Odin-model

Het eigendom van Odin, een groothandel in biologische groenten en fruit, is ondergebracht in een stichting, waardoor het bedrijf nooit meer kan worden verkocht. Oprichter Koos Bakker vertelt waarom zo’n constructie hoort bij een eerlijke economie.

Nieuwsbrief Rudolf Steiner Vertalingen (2014) – Rudolf Steiner en de economie

Een inleiding in het economische denken van Rudolf Steiner: hoe kan de ‘broederschap’ worden gerealiseerd in de economie?  Via de juiste structuren moet onmogelijk worden gemaakt dat de ene mens de andere voor zich laten werken kan, en moet evenwicht worden gebracht in de prestaties die mensen voor elkaar verrichten.

Driegonaal (2014) – Thomas Piketty en de economische ongelijkheid

De Franse econoom Thomas Piketty toonde aan dat de kapitalistische economie ervoor zorgt dat passief eigendom van productiemiddelen veel meer oplevert dan noeste arbeid. Maar hoewel hij veel verstand heeft van het probleem, brengen zijn oplossingen ons nog verder van huis.

Motief (2013) – De financiele crisis en de driegeleding

De wereldwijde kredietcrisis van 2008 was een gevolg van zondigen tegen de basisregels van de sociale driegeleding. Rudolf Steiner schetste in de jaren ’20 al de onderliggende mechanismen en voorspelde dat deze steeds opnieuw tot crises zouden leiden. Een analyse.

Motief (2013) – Schenkgeld en basisinkomen

Een vervolg op het artikel ‘De financiële crisis en de driegeleding’: als overtollig geld niet langer wordt ‘opgezogen’ door de private handel in grond, moeten deze worden geleid naar de plek waar het geld kan ‘sterven’: het geestesleven.

Locomotie (2012) – Hoe verkleinen we de inkomensongelijkheid

De traditionele methode om de torenhoge inkomensongelijkheid te verkleinen, is herverdeling achteraf via de staat. Dat heeft allerlei negatieve bij-effecten. Dit artikel pleit voor een radicale nieuwe manier om inkomens binnen de bedrijven vanaf de basis eerlijk te verdelen.

Locomotie (2010) – Het kapitalisme, de staat en de credit crunch – hoe voorkomen we de volgende kredietcrisis?

De financiële crisis van 2008 werd veroorzaakt door  een aantal structurele weeffouten in de verhouding tussen economisch leven en rechtsleven. Als deze niet worden opgelost, dan is een volgende grote crisis een kwestie van tijd.